Bonjour tristesse – Citate

FotorCreated

„Un sentiment necunoscut, a cărui amărăciune, graţie mă obsedează; ezit să-i dau numele, frumosul nume grav de tristeţe.”

„Mă întindeam pe plajă, luam un pumn de nisip, pe care îl lăsam să se scurgă printre degete într-un şir gălbui şi molatic, îmi spuneam că aşa se scurge şi timpul, că era o idee de doi bani şi că era plăcut să ai astfel de idei.”

„Îi evitam pe studenţii de la Universitate, agresivi, preocupaţi de ei înşişi, mai ales de tinereţea lor, în care-şi găseau un subiect dramatic sau un pretext de plictiseală.”

sssssssss

„Nu-mi plăcea tinereţea. Îi preferam oricând pe prietenii tatălui meu, bărbaţi de patruzeci de ani care-mi vorbeau curtenitor şi duios, dând dovadă de o blândeţe de tată şi amant.”

„Căci ce altceva căutam, dacă nu să fim plăcuţi de ceilalţi?”

„Cerul era presărat cu stele. Le priveam, cu vagă speranţă că ele ar putea să o ia înaintea timpului şi să brăzdeze cerul în cădere.”

„Consideram seducătoare această concepţie: iubiri grăbite, violente şi trecătoare.”

dddd

„Gustul plăcerii, al fericirii reprezintă singura latură coerentă a caracterului meu.”

FotorCreateddddd

„Îmi repetam încântat toate formulele lapidare, ca aceea a lui Oscar Wilde, printre altele: <<Păcatul este singura notă de culoare vie care dăinuie în lumea modernă.>>”

„Credeam că viaţa mea ar putea să se plieze pe această frază, să se inspire din ea, să tăsnească din ea ca un clişeu pervers: dădeam uitării rimpii morţi, rupturile, bunele intenţii de zi cu zi. Proiectăm în chip ideea o viaţă de josnicii şi turpitudini.”

„Alcătuiam împreună elementele unei drame: un seducător, o demimondenă şi o femeie cu cap.”

„Mi-a venit o idee cinică, care m-a încântat ca toate ideile mele cinice: îmi dădea un soi de siguraţă, de complicitate cu mine însămi, îmbătătoare.”

wwrqerqw

„M-am gândit că toate iubirile mele fuseseră astfel. O emoţie subită faţă de un chip, de un gest, sub impresia unui sărut… Singura amintire pe care o avea era aceea a unor clipe radioase, lipsite de coerenţă.”

„Poţi să te ataşezi de chestii frivole ca de orice altceva.”

FotorCreateddddddsas

„Mă distra să mă detest, să urăsc faţa asta de lup, suptă şi boţită de desfrâu.”

„Nu mă gândisem vreodată la Anne ca la o femeie, o vedeam mai degrabă ca pe-o entitate: simţisem în ea siguranţa, eleganţa, inteligenţa, dar niciodată senzualitatea, slăbiciunea…”

„Eu, atât de natural făcută pentru fericire, amabilitate, nepăsare, intram din pricina ei într-o lume de reproşuri, de conştiinţă vinovată, în care eu, deloc pricepută la introspecţie, mă pierdeam pe mine însămi.”

„Libertatea de a gândi şi de a greşi, ori de a gândi puţin, libertatea de a-mi alege eu însămi viaţa, de a mă alege pe mine însămi.”

FotorCreatedsssadA

„Spontaneitatea, un egoism facil fuseseră întotdeauna pentru mine un lux natural. Dintotdeauna trăisem pur şi simplu. Or, iată că acele câteva zile mă tulburaseră într-atât încât am ajuns să meditez, să-mi întorc privirea către propria viaţă. Treceam prin toate chinurile introspecţiei fără să mă pot împăca în vreun fel cu mine însămi. <<Acest sentiment faţă de Anne, îmi spuneam, este stupid şi josnic, aşa cum dorinţa de a o despărţi de tatăl meu este plină de cruzime.>> Dar, în definitiv, de ce să nu judec astfel? Fiind vorba de mine, nu eram liberă să trăiesc orice se întâmplă? Pentru prima oară în viaţă, acest <<eu>> părea că se scindează şi descoperirea unei asemenea dualităţi mă uimea teribil.”

„Cuvintele <<a face dragoste>> au o putere de seducţie a lor, foarte verbală, care le separă de sensuri. Termenul <<a face>>, material şi pozitiv, unit cu abstracţia poetică a cuvântului <<dragoste>> mă încântă; vorbisem înainte despre asta fără urmă de pudoare, de ruşine şi fără să-i remarc savoarea.”

„Nu te prea gândeşti la viitor, nu-i aşa? Este privilegiul tinereţii.”

FotorCreateddddahhh

„E ciudat cum fatalităţii îi place să-şi alegă, pentru a fi reprezentată, chipurile josnice sau mediocre.”

dasasadfas

„Nu mă ai decât pe mine, eu nu te am decât pe tine, suntem singuri şi nefericiţi.”

ddsf

Reclame

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Nata Eu spune:

  oho câte citate 🙂
  și eu de curând am citit-o dar parcă nu am subliniat atâtea vorbe de duh 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Adrian Ivan spune:

   Pe mine chiar m-a impresionat cartea. Mica dar de efect 🙂

   Apreciază

   1. Nata Eu spune:

    are o morală tare bună 🙂

    Apreciat de 1 persoană

   2. Adrian Ivan spune:

    Asta asa-i.

    Apreciază

 2. DeliaV spune:

  Bună! Sper că nu te deranjează, dar te-am nominalizat pentru Liebster Award (https://thesagittariusbooksblog.wordpress.com/2016/07/31/liebster-award-nomination/)! Dacă ai timp și chef, aș fi încântată să citesc răspunsurile tale!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Adrian Ivan spune:

   Nu deranjezi. Mersi de nominalizare. O sa il fac candva.:)

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s