Cum aleg ce cărți adaug în „my reading list”

Lista mea cu cărţi pe care vreau să le citesc este una mare şi nu e chiar o lista în sine. Am cărţi notate peste tot iar atunci când le găsesc întâmplător încerc totuşi să le centralizez scriindu-le pe alte bucăţi de hârtie în speranța că de data asta voi da de acele titluri chiar în momentul în care vreau să alcătuiesc o listă clară. Logic, nu?. Dar momentul pare că nu vrea să vină pe la mine, păcat, îl aşteptam cu ceai şi biscuiţi.

„Clipă rămâi căci eşti atât de frumosă” – ăsta e un citat din ceva, nu mai ştiu din ce, profa de română dintr-a 9 l-a spus la una dintre ore. Oricum.

În acest reading list foarte haotic, pe care sper că într-o bună zi o să reuşesc să îl centralizez totuşi, adaug cărţi în momente cât se poate de bizare şi neobişnuite: Dacă aud doi oameni vorbind despre o carte la coadă de la supermarket scot teleonul şi o trec într-o ciornă, dacă aud oamenii vorbind pe stradă la fel. Ideea e că adaug cărţi cât se poate de random. Nu mă interesez de plot, de autor sau de orice altceva înainte. Decid să o adaug pe lista pentru simplul motiv că un om a ales să vorbească despre ea, pentru că l-a marcat suficient încât să îi spună şi altui om despre cartea aceea. Cărţile bune au calitatea aceasta extraordinară de a fi vorbite.

Dar dacă persoana respectivă spune lucruri negative despre acea carte? Cu atât mai bine. Sunt mai intrigat, mai interesat, oare şi pe mine o să mă supere aceleaşi lucruri? Oare cum o să mi se pară mie? De ce nu i-a plăcut? Ce a fost atât de rău?

Câte cărţi atâţia cititori. În ciuda recomandărilor şi a unor păreri comune adevărul este că lectura este un act cât se poate de subiectiv şi în urma căruia fiecare dintre noi ne schimbăm. Nu suntem la fel de aceea şi modul în care privim o carte este diferit, deci dacă se spun lucruri negative despre o carte iar eu sunt de faţă fac tot posibilul să urc cartea respectivă cât mai sus în clasamentul pur imaginar pe care îl am.

Dar cărţile de la facultat?

Dar eu chiar pun întrebări la care răspund tot eu? Da. Chiar aşa fac 😉

De cărţile de la facultate mă ating de parcă ar avea râie, sunt nişte cărţi atât de frumoase dar care sunt disecate şi măcelărite fără milă, îmi e scârbă. Da, cu siguranţă adaug cărţi propuse de profesori pe lista mea, dar nu toate cărţile. Lista este una exclusivă, numai cărţi care mi-ar face plăcere să le citesc, deci cum? Simplu.

Atunci când profu spune: bibliografie bla bla bla, cărţi de citit pentru seminar bla bla bla, cărţi pentru curs bla bla bla (de zici că vrea să mă mut în bibliotecă nu alta) eu stau, mă plictisesc, mai scriu un mesaj, una – alta, chestii de genul. Când profu spune: „am citit odată şi mi s-a părut foarte interesant”: abia atunci notez pe ce apuc: pe curs, pe cursul colegului, pe foaie, pe telefon, oriunde. Cărţile alea intră în lista mea cu cărţi de citit în viaţa asta. Abia alea.

Aşa, la o primă impresie o să spuneţi că vai, dar tu nu eşti selectiv deloc, dar ţin să vă contrazic. Fac o selecţie care se bazează stric pe instinct. Acumulez toate informaţiile despre carte în acel moment critic când aud pentru prima dată despre ea şi dacă ştiu că m-a făcut curios o adaug pe listă, nu e greu, în fond eu sunt cea mai de încredere persoană pe care o ştiu.

Voi cum decideţi ce cărţi să puneţi pe lista cu lecturi viitoare?

Până ne recitim, spor la citit. 🙂

Reclame

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Barbalata Mirela spune:

  Daca vreau sa cumpar o carte citesc intotdeauna prezentarea de pe site-ul unde am zarit-o si ma mai uit la coperta (recunosc insa ca nu este un factor esential) . Citesc si multe recenzii si asa imi pot da seama daca ma atrage sau nu. Uneori imi ascult instinctul ;P

  Apreciat de 1 persoană

  1. Adrian Ivan spune:

   E bine sa te informezi inainte sa o cumperi. Uneori am asa cate un fix pe o anumita carte incat nu conteaza ca descrierea nu ma atrage in niciun fel… 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s